DATA ARTICOL: 11-02-2015

Comunicat de presa conferinta lansare proiect

O șansă la reintegrare socială prin meserii tradiționale practicate în Delta Dunării

 

Miercuri, 09 septembrie 2014, Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Kriminalomsorgen-Region Sør (Serviciile Penitenciare din Regiunea de Sud, Norvegia), Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și RomanoButiQ  lansează proiectul Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare socială a deținuților.

Proiectul se adresează deținuților proveniți din medii defavorizate și cu nivel scăzut de școlarizare și vizează facilitarea accesului acestora la  programe de reabilitare, derulate în Delta Dunării.

Abordând modele experimentate deja cu succes în Norvegia, proiectul va oferi deținuților abilități de reinserție socială, prin instruirea lor în meserii ecologice de nișă precum constructor de case eco, și vor participa la construirea a cinci case, pe grindul Tătaru care aparține Penitenciarului Tulcea – Secția Exterioară Chilia. Ulterior, în cele cinci case vor fi organizate cursuri de tâmplărie, marangozerie (constructor de bărci din lemn), împletituri de răchită și olărit. De asemenea, vor fi organizate schimburi de experiență și training specializat pentru ofițerii de penitenciar, susținute de colegii lor de la Penitenciarul din Bostoy, Norvegia.

Prin realizarea de evenimente artistice cu participare largă, se va urmări conștientizarea publicului cu privire la importanța implicării comunității în procesul de reintegrare socială a foștilor deținuți.

Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014 și se derulează în perioada iunie 2014 – aprilie 2016, de către Administrația Națională a Penitenciarelor, în parteneriat cu Kriminalomsorgen-Region Sør (Serviciile Penitenciare din Regiunea de Sud, Norvegia), Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și RomanoButiQ.