Afișare Conținut Web

Reîntoarce-te la toată pagina

Conferința finală a proiectului „Consolidarea capacității penitenciarului pentru minori și tineri Bacău de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului’’

Penitenciarul pentru minori și tineri Bacău beneficiază de 200 de locuri de deținere ce respectă standardele minime de 4 mp/deținut în urma implementării proiectului „Consolidarea capacității penitenciarului pentru minori și tineri Bacău de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului". Pavilionul de tineri de la Penitenciarul Bacău (2.804 mp suprafață desfășurată) a trecut printr-un amplu proces de consolidare, reabilitare și modernizare precum și echipare cu dotările necesare astfel încât să fie asigurat climatul necesar pentru reintegrarea socială a tinerilor condamnați la pedepse privative de libertate.

Totodată, prin acest proiect au fost înființate două centre de autogospodărire la Centrele de Detenție Craiova și Brăila-Tichilești. Pe lângă componenta investițională, proiectul a finanțat și dezvoltarea unui program educațional și de recuperare psiho-socială, crearea unui instrument de evaluare a riscului de recidivă pentru minori și tineri, precum și a competențelor și cunoștințelor profesionale ale personalului care lucrează cu minorii și tinerii deținuți. Bugetul total al proiectului a fost de 3.127.355,00 EUR, din care 15% cofinanțare națională, iar perioada de implementare a fost aprilie 2014 – aprilie 2017.

Proiectul a fost finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009–2014 și derulat în parteneriat cu Academia pentru personalul serviciilor corecționale norvegiene – KRUS, Penitenciarul Bjørgvin, Penitenciarul Bacău, Centrul de Detenție Craiova, Centrul de Detenție Brăila – Tichilești și Centrul Educativ Târgu Ocna.

La conferința care a marcat finalizarea proiectului au participat reprezentanți ai Ambasadei Regatului Norvegiei în România, ai Donorului (Sistemul Serviciilor Corecționale din Norvegia), ai Operatorului de Program (Ministerul Justiției din România), directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentanți ai unităților penitenciare partenere în proiect și viitoare partenere în cadrul proiectelor finanțate prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și alți parteneri norvegieni.

Reprezentantul Ambasadei Regatului Norvegiei în România a subliniat importanța relațiilor bilaterale româno-norvegiene pentru sistemul penitenciar românesc și deschiderea guvernului norvegian spre cooperare.

Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul comisar șef de penitenciare Marius VULPE, a apreciat crearea celor 200 de locuri de deținere noi, dar a evidențiat faptul că acestea reprezintă un pas minor comparativ cu nevoile reale ale sistemului penitenciar românesc. Îmbunătățirea condițiilor de detenție și crearea altor spații noi de cazare vor continua prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian 2014–2021 și proiectele viitoare derulate în parteneriat cu partenerul norvegian.

 

 

Mecanismul Financiar Norvegian 2009–2014 contribuie la reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor de cooperare între statul donator (Norvegia) și statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse.

 

Programul RO23 își propune îmbunătățirea sistemului de servicii corecționale în concordanță cu documentele internaționale relevante cu privire la drepturile omului, dar și creșterea eficienței sistemelor penitenciar și de probațiune din România și se desfășură în parteneriat cu Serviciile Corecționale Norvegiene.