DATA ARTICOL: 06-04-2016

Un nou partener în cadrul proiectului pentru minori și tineri de la Penitenciarul Bacău

Începând cu data de 30.03.2016, Centrul Educativ Tîrgu Ocna a devenit, oficial, partener în cadrul proiectului "Consolidarea capacității Penitenciarului pentru Minori și Tineri Bacău de a respecta instrumentele internaționale privind drepturile omului", Programul RO23 – Servicii corecționale și sancțiuni neprivative de libertate, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014.

Alături de Penitenciarul Bacău, Centrul Educativ Tîrgu Ocna va fi  beneficiarul instrumentului de evaluare a riscului de recidivă la minori și a programului modular de asistență a acestora, iar personalul centrului care lucrează în mod direct cu minorii custodiați, va beneficia de pregătire profesională adecvată.

 

Astfel, în perioada 30-31 martie 2016, au avut loc vizite ale echipei de management a proiectului la Penitenciarul Bacău și  Centrul Educativ Tîrgu Ocna, cu participarea reprezentanților partenerilor norvegieni: domnul Knut ANDERSEN, Academia pentru personalul serviciilor corecționale norvegiene – KRUS, domnul Harald ASAUNE, Penitenciarul Bjørgvin, precum și a reprezentanților partenerilor români: comisar șef de penitenciare Sorin DÎRȚU, directorul Penitenciarului Bacău și comisar șef de penitenciare Dumitru Cezărică MĂRCUȚĂ, directorul Centrului Educativ Tîrgu Ocna.

 

Temele de discuție s-au focalizat pe prezentarea stadiului lucrărilor la secția de tineri din Penitenciarul Bacău, conturarea activităților comune ce vor fi dezvoltate în cadrul parteneriatului cu Centrul Educativ Tîrgu Ocna, precum și definitivarea obiectivelor vizitelor de studiu în Norvegia și a sesiunilor de formare ulterioare la care va participa personalul de specialitate care lucrează cu minorii și tinerii.

 

În același context, a fost efectuată o vizită de cunoaștere la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna, ocazie cu care au fost evidențiate activitățile și particularitățile procesului didactic aplicat în formarea personalului de penitenciare, precum și procesul de selecție și formare inițială a acestuia.


ARHIVA ARTICOLE

« Înapoi

Ambasadorul Regatului Norvegiei în România și ministrul fondurilor europene, în vizită de lucru la Penitenciarul Bacău

Ambasadorul Regatului Norvegiei în România și ministrul fondurilor europene, în vizită de lucru la Penitenciarul Bacău

Excelența Sa, doamna Tove Bruvik WESTBERG, ambasadorul Regatului Norvegiei în România și doamna Carmen Aura RĂDUCU, ministrul Fondurilor Europene, au vizitat Penitenciarul Bacău, în data de 8 martie 2016.

Delegația a fost primită și însoțită de către domnul Cătălin Claudiu BEJAN directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor și domnul Sorin DÎRȚU, directorul Penitenciarului Bacău.

Vizita s-a derulat în contextul proiectului "Consolidarea capacității Penitenciarului de Minori și Tineri Bacău de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului", Programul RO23 – Servicii corecționale și sancțiuni neprivative de libertate și a vizat nivelul de realizare a obiectivelor la acest moment. Proiectul beneficiază de un buget de 3.127.355 euro.

A fost prezentat stadiul lucrărilor de modernizare a secțiilor de tineri, fiind vizitat obiectivul de investiții și discutate propunerile de extindere a lucrărilor de reabilitare la alte două clădiri adiacente, în cadrul bugetului aprobat al proiectului, cu scopul îmbunătățirii condițiilor de detenție.

Au fost trecute în revistă etapele privind implementarea instrumentului de evaluare a riscului de recidivă, pilotarea programului educațional și de recuperare psiho-socială pentru minori și tineri și activitățile ce urmează a fi derulate pentru îmbunătățirea competențelor personalului de specialitate.

La întâlnire au mai participat doamna Crina Elena MORTEANU – consilier al Ministrului Justiției, doamna Mihaela TERCHILĂ – director general în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, precum și doamna Diana SĂCĂREA – ofițer pentru granturile EEA și norvegiene.