DATA ARTICOL: 15-11-2016

Comunicat de presa

În perioada 26-27 septembrie a.c., au fost organizate o serie de evenimente ce au marcat finalizarea implementării activităților proiectului „Înființarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla", derulat de Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Penitenciarul Bredtveit din Norvegia și Penitenciarul Gherla.

Astfel, în data de 26.09.2016, a fost organizată o vizită a Centrului terapeutic pentru femei - Lotus, situat în incinta Penitenciarului Gherla, la care au participat doamna Raluca Prună, Ministrul Justiției din România, Excelența Sa doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei în România, reprezentanți ai ambasadei, ai partenerilor din proiect, reprezentanți ai Ministerului justiției - Operator de program și ai Ministerului Fondurilor Europene – Punctul Național de Contact, reprezentanți ai altor penitenciare din țară.

În cadrul conferinței finale, organizate în data de 27.09.2016, a fost evaluat modul de îndeplinire a obiectivelor și au fost promovate rezultatele proiectului.

Rezultatele obținute ca urmare a implementării proiectului „Înființarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla":

§  Un centru terapeutic pentru femei creat și echipat în Penitenciarul Gherla

§  60 de locuri de detenție, care respectă standardele minime de 4 mp/deținut

§  Un protocol clinic pentru depresie dezvoltat și editat în 80 de exemplare;

§  Un protocol clinic pentru anxietate dezvoltat și editat în 80 de exemplare;

§  Un protocol clinic pentru tulburări de personalitate dezvoltat și editat în 80 de exemplare;

§  Un program pentru optimizare personală dezvoltat și editat în 80 de exemplare;

§  11 psihologi instruiți în psihodiagnostic și evaluare clinică;

§  19 persoane instruite din domeniul medical și asistență psihosocială;

§  30 persoane instruite pe metodologia comunității terapeutice;

§  1 sesiune de diseminare pentru 30 de angajați din alte unități penitenciare;

§  110  femei private de liberate (inclusiv de etnie romă) au participat la programul și protocoalele dezvoltate;

§  5 vizite de studiu în Norvegia pentru 50 de angajați din sistemul penitenciar românesc.

§  320 de manuale cuprinzând fiecare protocol și programul, distribuite în toate unitățile sistemului penitenciar care custodiază femei.

 

Pentru asigurarea vizibilității proiectului, au fost realizate o serie de activități de promovare, printre care amintim:

  • 1 conferință de lansare a proiectului;
  • 3 bannere cu elementele de vizibilitate ale proiectului;
  • 100 pliante de promovare ale proiectului;
  • au fost postate pe site-ul ANP informații generale cu privire la proiect;
  • 1 conferință intermediară;
  • site-ul proiectului http://norwaygrants.anp.gov.ro/
  • 1 conferință de finalizare a proiectului și de diseminare a rezultatelor.

 

Proiectul se derulează în perioada aprilie 2014 – decembrie 2016, are un buget de 1.232.437 euro și este finanțat printr-un grant acordat de Norvegia în cadrul Programului RO 23 Servicii corecționale, inclusiv sancțiuni non-privative de libertate.

 

Prin implementarea acestui proiect se urmărește consolidarea capacității Penitenciarului Gherla, în special, precum și a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea psiho-socială a femeilor aflate în executarea unei pedepse privative de liberate.

 

Alte informații privind implementarea proiectului, pot fi găsite accesând link-ul http://norwaygrants.anp.gov.ro.


ARHIVA ARTICOLE

« Înapoi

A fost lansat proiectul „Înființarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul penitenciarului Gherla"

DATA ARTICOL: 07-05-2015

A fost lansat proiectul „Înființarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul penitenciarului Gherla"

Joi, 29 mai 2014, începând cu ora 10.30, a avut loc, la Sala Ferdinand a Hotelului Royal Classic din Cluj Napoca, conferința de lansare a proiectului „Înființarea unui centru terapeutic pentru femei în cadrul Penitenciarului Gherla". în cadrul Programului RO23 – „Servicii corecționale, inclusiv sancțiuni non-privative de libertate", operat de Ministerul Justiției și finanțat  prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014.

Pe parcursul celor doi ani de implementare și cu un buget de 1.232.437  de euro, Administrația Națională a Penitenciarelor, în calitate de promotor al proiectului, își propune îmbunătățirea serviciilor corecționale în conformitate cu instrumentele internaționale relevante în domeniul drepturilor omului.

Proiectul vizează înființarea și dotarea unui centru terapeutic în cadrul Penitenciarului Gherla, dezvoltarea unui program de recuperare psiho-socială, precum și a trei protocoale clinice pentru sprijinirea femeilor private de libertate.

Partenerii Administrației Naționale a Penitenciarelor în acest proiect sunt: Penitenciarul Gherla și Penitenciarul Bredtveit din Norvegia.

La conferința de lansare au fost prezenți, alături de specialiști din sistemul penitenciar: Nils Leyell Finstad, directorul adjunct al Penitenciarului Bredtveit și Doris Bakken, expert coordonator desemnat de partenerul norvegian, comisarul șef de penitenciare Gabriel Ilie, director general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor și comisarul șef de penitenciare Ioan Bătinaș, directorul Penitenciarului Gherla.

Prin implementarea acestui proiect se urmărește consolidarea capacității Penitenciarului Gherla, în special, precum și a sistemului penitenciar, în general, de a sprijini în mod eficient recuperarea psiho-socială a femeilor aflate în executarea unei pedepse privative de liberate.